npz_social-media_veiligheidB

Zwemlessen: bij zwembad Rhienderoord goed geregeld!

Reactie op tv-uitzending Radar 14 maart 2022

Bij een tv-uitzending van Radar is de kwaliteit van zwemlessen in Nederlandse zwembaden besproken. Gezegd is dat zweminstructeurs niet altijd gediplomeerd zijn. Stichting Sportkompas laat graag weten hoe zij de kwaliteit van zwemlessen borgt.

Kwaliteitsstandaard
Stichting Sportkompas werkt volgens de onderwijsmethoden van de Nationale Raad Zwemdiploma’s (NRZ), een kwaliteitsstandaard waarbij zwembaden voldoen aan hoge eisen. Alleen zwembaden die aan deze eisen voldoen, worden gecertificeerd. Zij ontvangen de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Zwembad Rhienderoord heeft deze licentie, wat voor zwembadbezoekers zichtbaar is bij binnenkomst van het sportcentrum.

Gediplomeerde zweminstructeurs
Genoemde onderwijsmethode vereist de inschakeling van gediplomeerde zweminstructeurs. Zwembad Rhienderoord en zwemstructeurs worden periodiek getoetst aan hoge eisen, zodat de kwaliteit van de zwemlessen niet alleen op niveau is maar ook op niveau blijft. Zwembad Rhienderoord hanteert daarnaast de Gedragscode Zwembranche, een objectieve norm van hoe zweminstructeurs in het vak horen te staan en wat van hen wordt verwacht.

Waarde van diploma’s
Aan zwemleskinderen verstrekte diploma’s komen van de NRZ. Deze mogen alleen worden uitgegeven door zwembaden met de Licentie Nationale Zwemdiploma’s zoals zwembad Rhienderoord. Stichting Sportkompas vindt dat kinderen een aanvaardbare mate van zwemveiligheid hebben bereikt als zij de zwemdiploma’s A, B en C hebben behaald. Wij dringen er daarom op aan om kinderen zwemlessen te laten volgen tot en met deze diploma’s.

Spelenderwijs
Stichting Sportkompas hangt de visie aan dat kinderen spelenderwijs leren zwemmen. Dit stimuleert dat zij het eerder naar hun zin hebben, wat het leerproces bevordert. Het kind gaat pas op voor diplomazwemmen als de vereiste vaardigheden kunnen worden aangetoond. Wij zijn graag bereid u meer te vertellen over onze zwemlessen in de praktijk. Meld u zich hiervoor bij de receptie van sportcentrum Rhienderoord of neem contact op via mail of telefoon.

Meer informatie?
https://www.nrz-nl.nl/
https://www.nrz-nl.nl/licentie-nationale-zwemdiplomas/
https://www.allesoverzwemles.nl/gedragscode/

Eindtermen zwemlessen

Dit bericht delen: